Časopis Barabar

Napsali o nás: Časopis BARBAR

Karamelové snění Ireny a Vaška

Díky nim oplývá česká země nejen mlékem a strdím, ale i karamelem. Jsou v něm vzpomínky na dětství. Ale i kus života Ireny a Václava Kalkušových, kteří se rozhodli splnit si svůj sladký sen: vyrábět karamel, prodávat karamel, žít karamelem. Jejich výrobky míří na trh v Česku i zahraničí. A přitom to všechno vzniká v Českém Krumlově, v malé dílně, která voní na dálku.

Jan Štifter, Foto: Milan Havlík
19. Červenec 2018 - 05:54

Na začátku neměli velké ambice. Václav pracoval jako vedoucí výroby v papírnách, tovární režim ho sice drtil, ale neměl touhu podnikat. Irena trávila celé dny v kanceláři, od židle na kolečkách a počítače utíkala relaxovat na jógu. Vlastně úplně normální život, jaký žijí statisíce dalších. Kdyby k nim už tehdy intenzivně nedoléhala vůně karamelu.

Jako první podlehla Irena. Začala ho studovat, připravovat, zkoušela nové recepty, příchutě a přísady. A Václavovi to chutnalo. „Naše generace vyrostla na karamelu. Jako bych se vrátil do dětství,“ vzpomíná Václav Kalkuš. Pak ochutnávali další lidé, rodina, přátelé. A ta jedna věta byla stále hlasitější, až několikrát oběhla celou zeměkouli a Kalkušovi ji slyšeli ze všech světových stran: Proč to neprodáváte?

Podnikat začali v roce 2013. Neuměli to, učili se za běhu. Zkoušeli komunikovat s lidmi, správně telefonovat – oba jsou introverti, kteří měli dobrý nápad, ale nechtěli si brousit lokty, aby někoho nezranili. Spíše stát se lžičkou a nabízet k ochutnání. Přesvědčovat kvalitou.

„Neměli jsme žádné peníze na marketing, a tak jsme o sobě začali dávat vědět pomocí soutěží. Nakonec se ukázalo, že výhry a ceny byly pro nás nejlepší reklama,“ zmiňuje Irena a ukazuje na polici, kde mají vyskládané všechny diplomy a certifikáty. Rozjezdy roku 2014, Chutná hezky jihočesky, Šumava – regionální produkt, plakety z řady míst, kam přijeli, viděli a zvítězili. Označení Regionální potravina mohou používat pro tři výrobky: Originální karamel, pampeliškový a Evin mls, což je sušené ovoce v karamelu, a zachutnalo jejich dceři Evě.

HRNEČKU, VAŘ

Bylo to jako v pohádce o hrnečku, který nepřestával vařit – i Václav s Irenou zapomněli heslo, a tak se karamel z jejich výrobny hrnul do všech koutů republiky. Na farmářské trhy, kam většinou přijíždějí osobně, nebo do kamenných obchodů, těch je dnes v mapě kolem padesáti. Z podnikání, kterému se chtěli věnovat jen okrajově, se brzy stala práce na plný úvazek. Vlastně dvojnásobný, trojnásobný, protože s karamelem vstávají i usínají, prožívají s ním víkendy na trzích nebo festivalech, a ten hrnek pořád vaří, víc než před rokem, víc než před dvěma lety.

Protože jsou doma v Krumlově, nazvali své produkty Českokrumlovský karamel od Vaška. Ale pak jim někdo poradil, aby používali národní název: Český karamel. S ním teď dobývají svět. Tři místnosti v Krumlově jim pomalu přestávají stačit, a v hlavě Kalkušových se rodí nový sen, ještě sladší, ale musí zrát. Oba tuší, že jednou uzraje: touží po statku, kde by mohli bydlet a vyrábět, ubytovávat hosty, provozovat kavárnu, udělat z karamelu zážitek. Sladký život, dolce vita.

Chtějí, aby všechno procházelo jejich rukama. Aby každá lahev tekutého karamelu byla stále produktem od Vaška a Ireny. I když porostou, český karamel nebude továrnou, ale nad hrncem bude stále stát s vařečkou jedna rodina, aby ohlídala, že produkt zůstane bez chemie a konzervantů, aby si podržel příjemnou vůni a chuť, aby do něj přidávali další plody a rostliny, jako je kaštan, šalvěj nebo levandule, a s napětím očekávali, jak to bude chutnat právě teď, co nového se pod jejich rukama zrodilo, jaký nový karamelový charakter objevili. Mají nápady a provází je štěstí. Svůj karamel dnes například dodávají už do pěti lihovarů.

„Největším oceněním je člověk, který přijde ke stánku, ochutná a nakoupí. Nebo babička, která zavolá a ptá se, kde může náš karamel sehnat, že ho potřebuje pro kamarádku jako dárek,“ doplňuje Václav Kalkuš. A odkazuje na webové stránky www.ceskykaramel.cz, je tam seznam míst, kde jsou k mání jejich výrobky a také recepty. Píše je Irena a za všechny ručí. Nápadů má spoustu: doporučuje mimo jiné salát doslazený karamelem nebo bylinkové nápoje. „První jídlo, které jsem kdysi vylepšila karamelem, byla halva. Byla skvělá, a tak můžu doporučit tento recept,“ napsala na webu. Jaký je? Vyzkoušejte ho sami a pak jim napište. 

Budou mít radost.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení