Recepty

Recepty pro použití karamelu 

Recepty pro použití karamelu: Karamel je používán v kuchyni při přípravě různých nápojů, jídel a pochutin od nepaměti. Je to tradiční sladidlo našich babiček a i my jej, při naší cestě objevili, používáme a vyrábíme. Nejdříve pro sebe a příležitostně jako dárky pro kamarády a známé. A právě oni jsou příčinou vzniku našich tekutých karamelů. Prý „ Proč je také neprodáváte? “ Tak tady jsou nyní i pro Vás.

A tak máte i vy možnost mlsat, aniž byste ničili hrnce tak, jako při přípravě karamelu my v dětství, navíc bez popálení a léčení ran. A v kuchyni teď budete jednička!

Kuchaři a barmani pomalu objevují, a sdílejí s námi, různá další použití našich karamelů, ale prim vedou maďaři. Náš kávový karamel opakovaně použili v nejsledovanějším gastronomickém pořadu maďarské TV, na barbecue. Při jeho sledování jsme sice rozuměli jen - Krumlovi káviš karamell mňam mňam – ale to říká vše.

Naleznete zde nestandardní mini kuchařku bez času doby přípravy, neboť každý jsme různě rychlí, bez udání počtu porcí, neboť každý máme své různé potřeby, také preferujeme různá své koření. A vaší fantazii se meze nekladou.  

facebookLogo       Sdílet recepty s tekutým karamelem

 

S pohankou a karamelem  

Co mají společného pohanka a karamel? Používají se již několik století a jsou něco jiného, nežvypadají. Pohanka není obilovina, i když se tak tváří a kvalitní, ručně připravený karamel, i když je z bílého cukru, tak má jiné vlastnosti než cukr. Z jejich spojení vám vznikne zaručeně bezlepkové jídlo. I zde je kvalita důležitá. Máme štěstí na Bemagro (www.bemagro.cz), to je biodynamický statek v Malontech na Šumavě, ale pro nás je to mnohem více... . A z Beskyd si pohanku občas vozíme přímo z Pohankového mlýna od Šmajstrly (www.pohankovymlyn.com). No a odkud karamel? Přeci ten náš, vím, jak ho děláme…

Chuť pohanky je zvláštní, ale díky tomu, že jsem na ní, brynze a špeku v Beskydech vyrůstala, ji mám  ráda. I vás možná zaujme. Když ne se špekem, tak na sladko, s karamelem.

Placičky s jablky a karamelem placičky-s-jablky-a-karamelem

Podělím se s vámi o recept na placičky, které nám kdysi v Pudlově u Bohumína chystala naše babička a nikde jsem ten recept ještě neobjevila...

Postup:

Nastrouhejte si jablka, nebo použijte zavařená tak, jak to dělám v zimě: na karamelu rozdušená, nastrouhaná jablka se skořicí a třeba rozinkami, následně zavařená. Mimochodem, tato varianta je třeba do závinu lepší než čerstvá jablíčka. K nim přidejte rozšlehané bílky nebo celá syrová vaajíčka, pohankovou mouku, skořici nebo perníkové koření, karamel a ždibec soli, aby vám vzniklo husté těstíčko. Babička nám ty placičky smažila na sádle. Hotové je občas dozdobím zakysanou smetanou, zavařeninou nebo ovocem, ale do školy jako svačinu si je dcerka bere jen tak, čisté. 

 S pohankou se ale dají dělat i jiná kouzla. Ale pozor, protože neobsahuje lepek, chová se malinko jinak. A to je vlastně pro nás dobře. Třeba palačinky, z pohankové krupice, šišky s mákem, kaše, ovocné knedlíčky a spoustu dalších. Stačí vyměnit obyčejnou mouku za tuto pohankovou a trochu experimentovat. A - místo cukru použít karamel. Mňam 

 

 

 

 

Co se stane, když se spojí karamel s kyselým zelím? karamel-s-kysel%C3%BDm-zel%C3%ADm

 A co vše budete k vyluštění této hádanky potřebovat? Hlavně dobré kyselé zelí. Děláme si své vlastní, a když dojdou zásoby, dokupujeme lokální, například roudenské (www.zp-malse-roudne.webnode.cz) nebo různé farmářské. Kdybych ještě žila v Oticích, měla bych po ruce naše Otické zelí (www.zpotice.cz). Zelí překrájejte jak je libo, přidejte trochu vody, soli, pepře, můžete i na drobno nakrájenou cibulku, pro zpestření snítky kopru, kuličky červeného pepře nebo proužky červené kapie. Nastrouhanou mrkvičku a sušená semínka kopřivy tam mám také moc ráda. Dochucovala jsem jej kdysi medem, ale když jsem jednou zkusila karamel, salát okamžitě postoupil na žebříčku. A tak si med schovávám na mlsání na lžičce, nebo do lipového čaje. Chuť salátu se rozvine, když vše rukama promnete a chvíli necháte odpočinout.

Tento salát máme rádi jako samostatnou svačinu, nebo přílohu k masu a zapékaným těstovinám.

Víte, že ...

 Kyselé zelí má schopnost na sebe navázat jedovaté látky - těžké kovy - usazené v našem trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven? Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry - mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování. Proto se o zelí říká, že čistí střeva a je to stará pravda. Stejně jako ta o karamelu, jak ve svém Receptáři píše Páter František Ferda. Ale pozor, musí být dělaný ručně a bez připálení. 

  

A další různé saláty, které se díky karamelu čistému, pampeliškovému nebo chilli stanou chuťově zajímavějšími .

 

 IMG_1729IMG_1742

 

Halva halva

První jídlo, které jsem kdysi vylepšila karamelem, byla halva. Byla skvělá a tak můžu doporučit tento recept …

Napoprvé si dejte raději menší množství surovin, ať si to vyzkoušíte a také můžete experimentovat. Základní suroviny jsou tyto:
150 g másla, 150 g pohankové krupice, hrst rozinek, 120 g tekutého karamelu, 4 dcl mléka (vody), kardamon

Na másle opražte krupici dozlatova asi 20 min. a postupně přidávejte -  oprané nebo naložené rozinky, karamel, mléko, koření a míchejte do zhoustnutí.

Halvu podávejte na talíři nebo v miskách dle libosti s ovocem i bez, s čokoládou, kakaem nebo karamelem, pokud to bude sladké méně, než máte rádi. Můžete ji třeba dát na fólii do srnčího hřbetu, nechat  vychladit a až pak vyklopit a servírovat.

Místo másla můžete použít ghí, místo kardamonu skořici nebo vanilkový lusk, k rozinkám lískové nebo jiné oříšky či sušené ovoce. Čím kvalitnější suroviny použijete, tím lahodnější bude výsledek. Takže hurá ke svému farmáři pro máslo nebo ghí, mléko a pohankovou krupici.

 

 

 bylinkov%C3%A9-n%C3%A1poje-s-karamelem

Bylinkové nápoje s karamelem 

Jarní bylinky přímo lákají použít je více, než je jen obdivovat očima. Mám pro Vás jeden náš oblíbený recept na osvěžující bylinkovou limonádu.

Nasbírejte si jarní bylinky ve vámi požadovaném množství: fialky, podběl, petrklíče, sedmikrásky, meduňku či mátu, nakrájejte je nadrobno a přes noc si je nechejte louhovat ve vodě s citronem, ráno přeceďte a přidejte karamel. 

Bylinky si namáčíme podle toho, jaké právě rostou, a v zimě je vyměníme za koktejl ze zeleného ječmene, nebo si karamelem dosladíme čaj z různých bylinek sušených.

 

 

 

 

 

Rozvoněná zeleninová pomazánka s karamelemIMG_2331

Na ghí zpěňte římský kmín, osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, najemno nastrouhanou mrkev, petržel a pak celer. Můžete i česnek. Přidejte sůl a pepř a po vychlazení smíchejte se zakysanou smetanou a lehce dochuťte Hot chilli karamelem  podle vlastní chuti. Přidávám také sušená kopřivová semínka. Úžasná kombinace je podávat pomazánku na plátcích kapie.

Typ: V zimě používám česnek naložený v Hot chilli karamelu. A jak si jej na zimu připravíte? Hned po sklizni využívám čerstvosti a kvality česneku u nás vypěstovaného, nastrouhám si jej do skleniček, zaleju Hot chilli karamelem a uskladním v lednici. Je skvělý do pomazánek, majonéz, polévek, omáček i na tousty.

 

 

 

 

 

Lososová polévka IMG_20211215_140537

Nejdříve si připravte vývar z lososa. Pokud máte kosti, odřezky a hlavu, je to nejlepší. Vložte je spolu s česnekem, cibulí, solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením a hřebíčkem do studené vody, přiveďte k varu a pak jen zvolna vařte asi hodinu.

V dalším hrnci si rozehřejte ghí, sádlo nebo olej, když je horký trošku kmínu a lehce osmažte nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou mrkev a asi 5 minut poduste. Můžete také přidat pórek, celer, petržel a brambor. Zelenina krásně polévku rozvoní a díky ní nemusíte použít jíšku.

Postupně přidejte česnek, mletou červenou papriku, oloupaná rajčata nebo protlak, přecezený vývar a chvíli povařte. Vložte lososí steak a povařte asi 10 minut tak, aby se vrstvičky masa lehce od sebe odlupovaly. Pak jej vyjměte, odstraňte kůži a případné kosti a připravte si malé kousky na pozdější vložení do hotové polévky. Nalejte smetanu, nejlépe zakysanou a vývar rozmixujte.

Ještě chvilku vařte a dochuťte: bílým vínem, kapkou citrónu, solí, pepřem, můžete i sušeným koprem a hlavně karamelem. Do polévek a omáček nejraději používám Českokrumlovský karamel od Vaška – Hot chilli.

Na závěr vložte kousky lososa a rozmíchaný žloutek.

Opečte si nakrájené plátky baget a můžete je pomazat máslem nebo touto pomazánkou: majonézu, máslo, nebo zakysanou smetanu smíchejte s česnekem, solí, pepřem a chilli.

I v tomto receptu můžete experimentovat s použitím surovin podle toho, co právě máte ve spíži. Přeji ať vám polévka chutná :) .

 

Losos s karamelovou kůrčičkou  losos-s-karamelovou-k%C5%AFr%C4%8Di%C4%8Dkou

Při nákupu tohoto „krále mezi rybami“ doporučuji se věnovat nejdříve jeho výběru. Aby měl ty dobré účinky pro zdraví, které se všude dozvídáme, měl pevné a vydatné maso, vyplatí se vyhledat specializovanou prodejnu s čerstvými a chlazenými rybami. 

Postup:

Kůži očistěte od šupin, osolte a obalte ve směsi koření. Ráda používám pepř, červený pepř, kopr a rozmarýn. V zapékací míse roztopte ghí, karamel (můžete použít i pikantní variantu s chilli), přidejte citron a plátky česneku. Když česnek začne vonět, vložte lososa, nebo jeho plátky kůží dolů a asi 4 minuty na střední teplotě jej osmažte. Mezitím si rozpalte troubu na 180 °C, a když skončíte lehké smažení, otočte lososa kůží nahoru a asi 4 minuty, podle vašeho vkusu, pečte. Přílohu používám různou. 

K poslední fázi v troubě můžete přidat cherry rajčátka, nakrájený fenykl, malé uvařené nové brambůrky, nebo kuskus. Je to lahůdka také pro děti, které nerady vybírají kosti.

 

 

 

SOUHRN_1

facebookLogo       Sdílet recepty s tekutým karamelem