Jdi na obsah Jdi na menu

Salát z kyselého zelí doslazený karamelem

11. 1. 2018

_3ds8029_cs6_srgb.jpgCo vše budete potřebovat?

Hlavně dobré kyselé zelí. Děláme si své vlastní a když dojdou zásoby, rádi kupujeme Roudenské. Hlídáme si kvalitu surovin a ocenění Regionální potravina je pro nás jedno z doporučení. Kdybych ještě žila v Oticích, měla bych po ruce naše Otické. Zelí překrájejte jak je libo, přidejte trochu vody, soli, pepře, můžete i na drobno nakrájenou cibulku, pro zpestření snítky kopru, kuličky červeného pepře nebo proužky červené kapie. Dochucovala jsem jej kdysi medem, ale když jsem jednou zkusila karamelsalát okamžitě postoupil na žebříčku.

Tento salát máme rádi jako samostatnou svačinu, nebo přílohu k masu a zapékaným těstovinám.                                                                                             

Víte, že ...

Kyselé zelí má schopnost na sebe navázat jedovaté látky - těžké kovy - usazené v našem trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven? Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry - mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování. Proto se o zelí říká, že čistí střeva a je to stará pravda. Stejně jako ta o karamelu, jak ve svém Receptáři píše Páter František Ferda. Ale pozor, musí být dělaný ručně a bez připálení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář